Journa FAQ

Hoe zoek ik op inhoud?

Gebruikers met een Journa Pro abonnement kunnen ook zoeken op inhoud. Door op een enkele zoekterm te zoeken, krijg je alle artikelen waarin dit woord wordt genoemd. Een zoekterm als economie levert dus veel artikelen op. Een zoekopdracht met economie en recycling specificeert daarentegen alleen artikelen waarin beide woorden worden genoemd.

Een zin exact matchen

Stel dat je graag alle artikelen over het koningshuis van Nederland wil volgen dus de zoekterm koningshuis Nederland invoert. Deze zoekopdracht levert artikelen op die worden gematcht omdat ze de woorden koningshuis en Nederland bevatten, maar niet per se over het gewenste onderwerp gaan. In plaats daarvan gebruik je aanhalingstekens voor de volgende opdracht, namelijk: “Nederlands koningshuis”. Nu krijg je de artikelen te zien waarbij deze woorden precies gematcht worden in het artikel.

Een term uitsluiten

Als je nu opmerkt dat veel artikelen de term belasting bevatten en je daar eigenlijk niet in geïnteresseerd bent, kun je deze artikelen uitsluiten door een - voor de term te zetten, bijvoorbeeld; “Nederlands koningshuis” -belasting.

Alle artikelen die de term X of Y bevatten

Het kan natuurlijk zijn dat het onderwerp met verschillende synoniemen te vatten is. In dat geval kan je gebruik maken van het |-teken in je zoekopdracht om alles te vinden waar term X OF term Y in genoemd worden. Denk hierbij dus aan een opdracht als; “Nederlands koningshuis” | “koninklijk gezin”.

Variaties op de zoekterm

Stel dat je met je zoekopdracht te weinig artikelen binnen krijgt en het gevoel hebt dat je er behoorlijk wat mist, kun je de term flexibeler matchen met het *-teken. Dit teken geeft alle artikelen weer waarin woorden te vinden zijn die beginnen met jouw zoekterm. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opdracht; koning* als je ook wil zoeken op koningin, koningshuis en koningspaar.

Zie hiervoor ook het artikel: Wat zijn de filtermogelijkheden voor het zoeken op inhoud?